Ενθαρύνοντας το παιδί σας να γυμνάζεται

Πως μπορώ να κάνω το παιδί μου να ασκείται περισσότερο;

Με την συμμετοχή στη φυσική άσκηση να μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού, είναι σημαντικό η σωματική δραστηριότητα να είναι καθημερινό κομμάτι της οικογενειακής ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τρόπος ζωής που μαθαίνει κάποιος ως παιδί παραμένει και όταν γίνει ενήλικας. Εάν η άθληση και οι σωματικές δραστηριότητες είναι οικογενειακή προτεραιότητα, τα παιδιά και οι γονείς θα έχουν μία γερή βάση για μια ολόκληρη ζωή με υγεία.

Το ξέρατε;

  • Τα παιδιά κατά μέσο όρο ξοδεύουν 3 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση.
  • Οι μισοί μόνο από τα παιδιά και τους ενήλικες, ηλικίας 12 έως 21 ετών, συνήθως γυμνάζονται.
  • Πάνω από το 15% των παιδιών σχολικής ηλικίας θεωρούνται παχύσαρκα ή υπέρβαρα.
  • Υπέρβαροι έφηβοι έχουν 70% πιθανότητα να γίνουν  υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες.
  • 85%  των παιδιών που έχουν διαγνωσθεί με τύπο 2 διαβήτη είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.
  • Η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου εμφανίζεται περίπου στο 7% των παχύσαρκων παιδιών.

Ξεκινώντας

Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να γυμνάζεται το παιδί τους πιο συχνά.

Οι παρακάτω είναι 11 τρόποι για να ξεκινήσετε:

  1. Μιλήστε με τον παιδίατρο σας. Ο παιδίατρός σας μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει γιατί είναι σημαντική η φυσική άσκηση. Ο παιδίατρος σας επίσης μπορεί να σας προτείνει ένα άθλημα ή δραστηριότητα που είναι η καλύτερη για το παιδί σας.
  2. Βρείτε μία διασκεδαστική δραστηριότητα. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει ένα άθλημα που το απολαμβάνει. Όσο πιο πολύ απολαμβάνει τη δραστηριότητα, τόσο πιθανότερο είναι να τη συνεχίσει. Συμπεριλάβετε όλη την οικογένεια. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να περνάτε χρόνο μαζί.
  3. Διαλέξτε μία δραστηριότητα η οποία είναι κατάλληλη για την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα 7χρονο ή 8 χρονο παιδί δεν είναι έτοιμο για άρση βαρών ή για τρέξιμο 3 χιλιομέτρων, αλλά το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία και η κολύμβηση είναι πιο κατάλληλες δραστηριότητες.
  4. Δημιουργείστε πρόγραμμα. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει άνετο χώρο και χρόνο για να ασκείται.
  5. Εξασφαλείστε ένα ασφαλές περιβάλλον. Σιγουρευτείτε ότι ο εξοπλισμός του παιδιού σας και το επιλεγμένο δίκτυο για το άθλημα ή την δραστηριότητα είναι ασφαλή. Σιγουρευτείτε ότι η ενδυμασία του παιδιού σας είναι άνετη και κατάλληλη.
  6. Εξασφαλείστε δραστήρια παιχνίδια. Στα μικρά παιδιά αρέσουν οι μπάλες, τα σχοινάκια και άλλα δραστήρια παιχνίδια.
  7. Γίνετε πρότυπο. Τα παιδιά που βλέπουν συχνά τους γονείς τους να αθλούνται είναι περισσότερο πιθανό να κάνουν το ίδιο και αυτά.
  8. Παίξτε με το παιδί σας. Βοηθήστε το να μάθει ένα καινούργιο άθλημα.
  9. Κλείστε την τηλεόραση. Περιορίστε την τηλεόραση και τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η Αμερικάνικη Ακαδημία των Παιδιάτρων συνιστά όχι παραπάνω απο 1 με 2 ώρες συνολική έκθεση στην οθόνη, συμπεριλαμβάνοντας την τηλεόραση, βίντεο, και παιχνίδια στον υπολογιστή την ημέρα. Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο για περισσότερες φυσικές ασκήσεις.
  10. Δημιουργείστε χρόνο για άσκηση. Κάποια παιδιά είναι τόσο φορτωμένα με μαθήματα για το σχολείο, μαθήματα μουσικής και άλλες προγραμματισμένες δραστηριότητες και τελικά δεν έχουν χρόνο για άθληση.
  11. Μην υπερβάλλετε.  Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει, υπενθυμίστε το να ακούει το σώμα του. Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα δεν πρέπει να πονάνε. Εάν αυτό εμφανισθεί, το παιδί σας πρέπει να επιβραδύνει ή να δοκιμάσει μία λιγότερο έντονη άσκηση. Όπως και με κάθε άσκηση είναι σημαντικό να μην το παρακάνει. Εάν το βάρος του παιδιού σας πέσει κάτω από ένα όριο, σε αποδεκτό επίπεδο, ή εάν η άσκηση ξεκινά να παρεμβαίνει στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες, μιλήστε με τον παιδίατρο σας.

Να θυμάστε

Υπάρχει μία δυνατή σχέση ανάμεσα στην παιδική παχυσαρκία και στο δια βίου βάρος που σχετίζεται με ιατρικά προβλήματα.

Η άσκηση μαζί με μία ισορροπημένη διατροφή παρέχει τη βάση για μία υγιεινή, δραστήρια ζωή. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να ενσωματώσουν υγιεινές συνήθειες στα παιδιά τους απο μικρή ηλικία. Δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Ρωτήστε τον παιδίατρο σας για «εργαλεία» για την υγιεινή ζωή σήμερα.

Αλέξανδρος Ε. Κονταλέκας | Παιδίατρος-Νεογνολόγος | Σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC
address Μεταλλείων Ταύρου 4, Εύοσμος, Τ.Κ. 56224, Θεσσαλονίκη | email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | telephone 2310 558 822 | mobile 6979 677 988