Φροντίδα για ένα περιτομημένο πέος

Ο γιος μας δεν έχει κάνει περιτομή. Πότε θα αποτραβηχτεί το δέρμα του πέους του;

Στα πρώτα χρόνια το δέρμα θα χωριστεί από την κορυφή του πέους. Κάποια δέρματα χωρίζονται κατευθείαν μετά από τη γέννα ή και πριν από αυτήν, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Όταν συμβαίνει είναι διαφορετικό για κάθε παιδί. Μπορεί να πάρει μερικές βδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Όταν συμβεί αυτό το δέρμα τραβιέται μακριά από την κορυφή του πέους. Αυτό καλείται περιτομή.

Τα περισσότερα αγόρια μπορούν να κάνουν περιτομή στην ηλικία των 5 ενώ άλλα στα 10 τους χρόνια. Καθώς το αγόρι γνωρίζει το σώμα του πιθανώς να ανακαλύψει πώς να τραβήξει μόνος του το δέρμα στο πέος του. Αλλά η περιτομή δεν πρέπει ποτέ να γίνεται επίτηδες. Μέχρι το δέρμα να χωριστεί τελείως μην προσπαθήσετε να το τραβήξετε. Πιέζοντας το δέρμα να αποχωριστεί πριν να είναι έτοιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο, αιμορραγία στο δέρμα.

Σμήγμα

Όταν το δέρμα χωριστεί με το κεφάλι του πέους, το κύτταρα του δέρματος ξεχύνονται. Αυτά τα κύτταρα έχουν άσπρο χρώμα, σαν μάζα μαργαριταριών υπό το φως του ήλιου. Αυτό ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα είναι φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό.

Καθαρισμός

Εάν η περιτομή γίνει πριν την εφηβεία του γιου σας ένας περιστασιακός καθαρισμός θα χρειαστεί. Όταν ο γιος σας μπει στην εφηβεία θα πρέπει να καθαρίζει κάτω από το δέρμα του πέους κάθε μέρα, όπως σαν λούζει τα μαλλιά του ή  βουρτσίζει τα δόντια του.

Μάθετε τον γιος σας να καθαρίζει το δέρμα του πέους του με τον παρακάτω τρόπο:
Βήμα 1: Απαλά τραβήξτε το δέρμα στο τέλος του πέους
Βήμα 2: Ξεπλύνετε κάτω από το δέρμα με σαπούνι και ζεστό νερό
Βήμα 3: Βάλτε το δέρμα πίσω στη θέση του πέους

Αλέξανδρος Ε. Κονταλέκας | Παιδίατρος-Νεογνολόγος | Σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC
address Μεταλλείων Ταύρου 4, Εύοσμος, Τ.Κ. 56224, Θεσσαλονίκη | email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | telephone 2310 558 822 | mobile 6979 677 988