Τι πρέπει να λάβουν υπόψιν οι γονείς πριν επιλέξουν κατοικίδιο

Εφόσον παίρνετε το κατοικίδιο για να έχει συντροφιά το παιδί σας περιμένετε ώσπου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορέσει να το προσέξει και να το φροντίσει, περίπου στην ηλικία των πέντε με έξι. Τα μικρότερα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ ενός ζώου και ενός παιχνιδιού και έτσι μπορούν να προκαλέσουν ένα δάγκωμα μέσω του παιχνιδιού ή της μη κατάλληλης φροντίδας.

Θυμηθείτε ότι έχετε την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλεια του παιδιού σας έχοντας κατοικίδιο ώστε να πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις:

 

  1. Βρείτε ένα κατοικίδιο με ευγενική διάθεση. Τα μεγαλύτερα ζώα  είναι συνήθως μια καλύτερη επιλογή για τα παιδιά, διότι τα κουταβάκια και οι γατούλες μπορεί να δαγκώσουν λόγω της μικρής τους ηλικίας. Αποφύγετε μεγαλύτερα κατοικίδια που έχουν μεγαλώσει σε σπίτι χωρίς παιδιά.
  2. Χειριστείτε το κατοικίδιο σας ανθρώπινα ώστε να ευχαριστηθεί την ανθρώπινη συντροφιά. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα να δέσετε το σκύλο σας με κοντό σχοινί ή αλυσίδα, διότι ο υπερβολικός εγκλεισμός μπορεί να το κάνει άγριο και επιθετικό.
  3. Ποτέ μην αφήνετε ένα μικρό παιδί μόνο του με το κατοικίδιο σπίτι. Πολλά δαγκώματα προκύπτουν σε στιγμές χαράς, του παιχνιδιού, επειδή τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πότε το ζώο γίνεται υπέρ-ενθουσιασμένο.
  4. Μάθετε στο παιδί σας να μην βάζει το πρόσωπο του κοντά σε αυτό του ζώου.
  5. Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να πειράζει το κατοικίδιο με το να του παίρνει το παιχνίδι του ή το κόκαλο του ή να του τραβάει την ουρά. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας δεν πειράζει το ζώο την ώρα που τρώει ή κοιμάται.
  6. Να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα άγρια ζώα μπορεί να είναι φορείς σοβαρών ασθενειών που μεταδίδονται στους ανθρώπους.
  7. Βρείτε ποιοι γείτονες σας έχουν κατοικίδια, ώστε να μπορέσει το παιδί σας να γνωρίσει τα κατοικίδια με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή. Μάθετε το παιδί σας πώς να χαιρετά ένα σκυλί: το παιδί πρέπει να στέκεται ακίνητο όσο το σκυλί το μυρίζει, τότε μπορεί να απλώσει τα χέρια του και να χαϊδέψει το ζώο.
  8. Προειδοποιείστε το παιδί σας να μείνει μακριά από αυλές που έχουν ξένα μη φιλικά σκυλιά. Μάθετε στα μεγαλύτερα παιδιά σημάδια ενός μη φιλικού σκυλιού: άκαμπτο σώμα, αγκυλωμένη ουρά, υστερικό γαύγισμα, άκαμπτη θέση και προσηλωμένο βλέμμα.
  9. Συμβουλέψτε το παιδί σας να παραμείνει ακίνητο αν το πλησιάσει η το κυνηγήσει ένα ξένο σκυλί. Πείτε του να μην τρέξει, να μην συνεχίσει το ποδήλατο του, να μην κλωτσήσει ή να κάνει επιθετικές χειρονομίες. Το παιδί πρέπει να αντιμετωπίσει το σκυλί και να οπισθοχωρήσει αργά μέχρι το σκυλί να μην μπορεί να το φτάσει.
  10. Εσείς (και τα κατοικίδια της οικογένειας) πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα (ρακούν, κουνάβια, αλεπούδες) που μπορεί να φέρουν ασυνήθεις ασθένειες.
  11. Αποφύγετε δαγκώματα από άγρια ζώα, ειδοποιείστε το τμήμα υγιεινής κάθε φορά που βλέπετε ένα ζώο που φαίνεται άρρωστο ή τραυματισμένο ή ενεργεί παράξενα. Μην προσπαθήσετε να πιάσετε το ζώο ή να το παραλάβετε.
  12. Διδάξτε στο παιδί σας να αποφεύγει τα μη οικόσιτα ζώα. Ευτυχώς, τα περισσότερα άγρια ζώα βγαίνουν μόνο τη νύχτα και συνηθίζουν να αποφεύγουν τους ανθρώπους. Ένα άγριο ζώο που βρίσκεται στην αυλή ή στη γειτονιά σας κατά τη διάρκεια των ωρών της ημέρας θα μπορούσε να έχει μια μολυσματική ασθένεια όπως η λύσσα, και καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Αλέξανδρος Ε. Κονταλέκας | Παιδίατρος-Νεογνολόγος | Σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC
address Μεταλλείων Ταύρου 4, Εύοσμος, Τ.Κ. 56224, Θεσσαλονίκη | email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | telephone 2310 558 822 | mobile 6979 677 988