Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός - Σημαντικές πληροφορίες για τους γονείς

Το να βιώνεις τον εκφοβισμό είναι δύσκολο και ενοχλητικό. Είναι μια από εκείνες τις καταστάσεις οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία ενός ατόμου και μπορεί να αλλάξει τη διαδρομή που ακολουθεί ένα άτομο, ανάλογα με το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση.

Το πρόβλημα με τους διαδικτυακούς θύτες είναι ότι είναι απρόσωποι και συχνά είναι  πιο δύσκολο να ταυτοποιηθούν  και να σταματήσει η δράση τους  σε σύγκριση με αυτούς που δεν δρουν στο διαδίκτυο. Η αρνητική επίδραση όμως δεν είναι λιγότερο σημαντική και για τα θύματα, παιδιά και εφήβους. Στην πραγματικότητα ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι η πιο κοινή αρνητική κατάσταση που μπορεί να συμβεί στα παιδιά μας, καθώς περνούνε αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο.

Τι κάνει τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό τόσο προκλητικό;

Τα παιδιά δεν το αναφέρουν σε ενήλικες και δεν θέλουν να το μοιραστούν με τους φίλους τους ενώ και το σχολείο δεν χειρίζεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση αυτή.

Πώς ξέρεις αν ένα παιδί είναι θύμα εκφοβισμού;

Μπορεί να είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Ψάξτε για λεπτές ενδείξεις ή αλλαγές στη συμπεριφορά:

  • Δεν θέλει να πάει στο σχολείο ή  να συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα
  • Θυμώνει  μετά τη χρήση του υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου
  • Φαίνεται πιο λυπημένο, καταβεβλημένο ή κυκλοθυμικό από το συνηθισμένο
  • Αποφεύγει τις ερωτήσεις σας σχετικά με το τι συμβαίνει

Παιδιά που φέρονται ως θύτες του ηλεκτρονικού εκφοβισμού μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, ενώ παρατηρείται επίσης ασυνήθιστη δραστηριότητα στον υπολογιστή, όπως  εναλλαγή οθόνης όταν μπαίνετε στο δωμάτιο ή πολλαπλές συνδέσεις στο διαδίκτυο  που δεν αναγνωρίζετε.

Έτσι αν παρατηρήσετε κάτι μη συμβατό με την συνηθισμένη συμπεριφορά, κάτι που είναι ακραίο και σχετίζεται με το σπίτι, το σχολείο, τους φίλους τότε απαιτείται περαιτέρω έλεγχο. Καλέστε το σχολείο για να δείτε αν οι βαθμοί του έχουν μειωθεί σημαντικά, και καλέστε τον παιδίατρό σας για να κανονίσετε μια αξιολόγηση συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για το αν θα ήταν σκόπιμο να αναζητηθεί ψυχολογική υποστήριξη.

Γιατί ο εκφοβισμός βρίσκεται σε άνοδο;

Ο εκφοβισμός είναι σε άνοδο λόγω των τεχνολογικών αλλαγών στον πολιτισμό μας. Η ευκολία της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων μέσων είναι μέρος του προβλήματος. Η φύση του Διαδικτύου επιτρέπει στα παιδιά να είναι σκληρά, λόγω της απρόσωπης εξουσίας στην οποία βασίζεται. Όντας στο διαδίκτυο απουσιάζει επίσης η ενσυναίσθηση που δημιουργεί η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Ross Ellis, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης Love our children ΗΠΑ, η οποία είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση  αφιερωμένη στην διακοπή κάθε μορφής  βίας κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης, συμφωνεί: "Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι τεράστιος." Οι καλύτερες συμβουλές της προς τους γονείς είναι να πάρουν όλες τις απειλές τις οποίες αναφέρει κάθε παιδί σοβαρά: "Δεν ξέρεις το μίσος του θύτη." Έχει τόσο δίκιο γι 'αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσετε όλες τις απειλές για τις οποίες σας ενημερώνει ώστε να προσδιοριστεί το επίπεδο της έντασης και του κινδύνου που βρίσκεται το παιδί σας.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν το παιδί τους είναι θύμα εκφοβισμού;

•    Αποθηκεύστε όλα τα e-mails, ΙΜs, και μηνύματα
•    Προσπαθήστε να μιλήσετε με τους άλλους γονείς για να καταλάβετε τι μπορεί να συμβαίνει
•    Μιλήστε με το προσωπικό του σχολείου και να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε εάν το προσωπικό του σχολείου δεν είναι σίγουρο πώς να εμπλακεί

Πότε να καλέσετε την αστυνομία

Καλέστε την αστυνομία αν η κατάσταση φαίνεται να θέτει το παιδί σας σε σοβαρό κίνδυνο με μια σημαντική απειλή ή αν οι άλλοι γονείς δεν σας βοηθούν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το παιδί που είναι θύμα εκφοβισμού συχνά γνωρίζει τον θύτη. Η αστυνομία μπορεί να παρακολουθεί τη διεύθυνση IP για να βρει το θύτη και να κρατήσει το παιδί σας ασφαλές, το οποίο είναι και ο τελικός στόχος. Ακόμα κι αν το παιδί σας ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το θύτη, η παρακολούθηση του IP είναι η καλύτερη πολιτική ασφάλειας, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις λανθασμένης ταυτότητας στον on line κόσμο με άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστές άλλων ανθρώπων και κινητά τηλέφωνα για να στέλνουν επιβλαβή μηνύματα και να εκφοβίζουν .

"Αν ένα παιδί λέει ότι είναι θύμα εκφοβισμού, πάρτε το στα σοβαρά," λέει η Ross. "Αυτό είναι μια μορφή βίας σε βάρος των παιδιών. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το παιδί χρειάζεται βοήθεια και εργαλεία για να καταλάβει πώς να είναι ασφαλές και να τους αποτρέψουμε  από το να τραυματιστεί σωματικά και συναισθηματικά.. Οι ενήλικες πρέπει να ακούνε."

Οποιοδήποτε παιδί περνάει χρόνο στο διαδίκτυο είναι υποψήφιο να πέσει θύμα εκφοβισμού. Η αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει θα σας βοηθήσει να μιλήσετε για το πρόβλημα και να βρεθεί γρηγορότερα η λύση. Σκεφτείτε και τη χρήση ειδικών προγραμμάτων παρακολούθησης λογισμικού που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε καταστάσεις για τις οποίες το παιδί σας μπορεί να μην ξέρει πώς να σας μιλήσει.

Είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή και ανοιχτόμυαλοι και να ακούτε χωρίς να υπερβάλλετε αν το παιδί σας έρχεται με πληροφορίες που είναι δύσκολο να ακουστούν.

Για Περισσότερες Πληροφορίες

Η AAP έχει μια ιστοσελίδα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο που παρέχει τους πόρους από το ΑΑΡ και άλλους οργανισμούς για να βοηθήσουν τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές χρησιμοποιούν ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ασφάλεια. Εκτός από τις συστάσεις από παιδιάτρους, η SafetyNet site έχει μια αίτηση οικογενειακής χρήσης, καθώς και συνδέσμους προς εξωτερικούς δικτυακούς τόπους όπως η On Guard on-line (ένα πλήρη οδηγό για να είσαι έξυπνος και ασφαλής ) και Netsmartz (ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό πόρο ασφαλείας).  Κάντε κλικ εδώ να επισκεφθείτε SafeyNet.

Αλέξανδρος Ε. Κονταλέκας | Παιδίατρος-Νεογνολόγος | Σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC
address Μεταλλείων Ταύρου 4, Εύοσμος, Τ.Κ. 56224, Θεσσαλονίκη | email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | telephone 2310 558 822 | mobile 6979 677 988