Ηλικία και στάδια - Φτιάχνοντας ένα πλάνο τουαλέτας

Αυτά είναι τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας εκπαιδευτικό πλάνο τουαλέτας και να το εφαρμόσετε την καλύτερη στιγμή στη ζωή του παιδιού σας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Να είστε θετικοί. Τα παιδιά  μαθαίνουν καλύτερα όταν επαινούνται για την πρόοδο τους παρά να τιμωρούνται για τα λάθη τους. Κάντε ότι μπορείτε για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει - ακόμα και εάν σημαίνει να μαθαίνει σταδιακά ένα μικρό βήμα την κάθε φορά. Όταν τα καταφέρνει δώστε του μια αγκαλιά ή ακόμα και κάποιο είδος δώρου. Όταν αποτύχει, πείτε ότι είστε σίγουροι ότι θα τα πάει καλύτερα την άλλη φορά και ζητήστε να σας βοηθήσει να καθαρίσετε.
  • Να είστε επίμονοι. Δημιουργήστε λογικές προσδοκίες αναλόγως με τις ικανότητες του παιδιού σας, εκφράστε τις καθαρά και συχνά, και να περιμένετε τουλάχιστον το παιδί σας να τις ακολουθεί κάθε φορά. Κρατήστε το πρόγραμμα του μπάνιου όσο πιο σταθερό γίνεται, με το να κρατάτε το γιο-γιο σε μια σταθερή θέση και να κάνετε τις ίδιες ενέργειες κάθε φορά- όπως το σκούπισμα και το πλύσιμο των χεριών. Να επαινείτε το παιδί σας για κάθε επιτυχία. Να σιγουρευτείτε ότι όλοι όσοι προσέχετε το παιδάκι σας ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα.
  • Να συμμετέχετε και να παρακολουθείτε. Οι ανάγκες των πολύ μικρών παιδιών, οι ικανότητες και οι συμπεριφορές αλλάζουν συχνά και απρόβλεπτα. Το πλάνο της τουαλέτας που πιθανόν να λειτούργησε πριν δυο βδομάδες μπορεί τώρα να μην λειτουργήσει, και ικανότητες που το παιδί σας μπορεί να απέκτησε μπορεί να χάθηκαν στο φως νέων δοκιμασιών. Συνεχίστε να καθοδηγείτε την συμπεριφορά του παιδιού στην τουαλέτα και να παρακολουθείτε συνεχώς την πορεία του για τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.
  • Απολαύστε το. Το πλάνο της τουαλέτας είναι μια απαραίτητη διαδικασία αλλά περιλαμβάνει και χαρούμενες στιγμές. Μην λαμβάνετε υπ’ όψη σας σοβαρά τους δισταγμούς, τα δάκρυα και την αντίσταση. Όλα τα παιδιά αργά ή γρήγορα μαθαίνουν να πηγαίνουν τουαλέτα μόνα τους, όπως και το δικό σας.

Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία στην οποία μπορείτε να πάρετε μέρος και εσείς!

Αλέξανδρος Ε. Κονταλέκας | Παιδίατρος-Νεογνολόγος | Σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC
address Μεταλλείων Ταύρου 4, Εύοσμος, Τ.Κ. 56224, Θεσσαλονίκη | email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | telephone 2310 558 822 | mobile 6979 677 988